joi, 28 august 2014

Calendar de toamnă

   Vara a început să-şi facă bagajele. Sunt ultimile zile în care mai simţim parfumul ei cald. Curând se va schimba decorul şi parfumul. Şi pentru a proteja orhideele în continuare, va trebui să ştim ce avem de făcut. Sper ca rândurile ce le veţi citi în continuare să vă ajute în a face un plan, sau pregătiri pentru perioada următoare.

SEPTEMBRIE

   Ziua incepe sa scadă, nopţile sunt mai reci şi de multe ori plouă. Până la sfârşitul lunii ar fi bine ca orhideele care au stat afară, să fie aduse la interior. Excepţie fac cele de temperatură mai  scăzută (Dendrobium, Cymbidium, etc) care pot fi lăsate până la o minima de 0-5 grade pe timpul nopţii.
   Înainte de a aduce orhideele în interior, acestea trebuie inspectate amănunţit, pentru a vedea dacă nu sunt dăunatori. Aceştia se vor căuta atât pe frunze si flori , dar pe cât posibil şi pe rădăcinile plantelor.
   Speciile iubitoare de soare (Cattleya, Vanda) vor putea fi expuse la lumina mai puternică, incepând cu mijlocul lunii septembrie. Pericolul de arsuri solare este mult diminuat. Faceţi trecerea treptat.
   Această perioadă este buna si pentru noi transplantări. In special la orhideele care toamna dezvoltă noi creşteri.
   O dată cu venirea toamnei, udarea si fertilizare trebuie ajustate in funcţie de temperatură. Dacă temperatura a scăzut, plantele vor fi udate mai rar. Altfel există pericolul putrezirii rădăcinilor.
  Pentru orhideele care preferă răcoarea, temperatura cuprinsă între: 10-14 ° C;
  Pentru orhideele care preferă  temperatură moderată, valori cuprinse între: 16-20 ° C;
  Pentru orhideele care preferă căldura, temperatura cuprinsă între: 19-24 ° C.


OCTOMBRIE

   Până la sfârşitul lunii octombrie toate orhideele trebuie adăpostite in casă. Cele mai multe nu suporta temperaturile scăzute. Nu este recomandat ca o dată ce au fost aduse de afară sa fie aşezate lângă cele rămase in interior. După o verificare amănunţită pentru depistarea dăunătorilor sau ouă ale acestora, orhideele se plasează într-o încăpere separată şi se monitorizează timp de două săptămâni. 
   Cele mai multe specii se pregătesc acum de înflorire. Altele se pregătesc pentru perioada de repaos. Acestea se vor aşeza într-un loc mai răcoros, udarea se va rări iar fertilizarea nu mai este necesară. De asemeni in această perioadă apar masiv frunze galbene. Este vorba de frunze mari, ajunse la bătrâneţe.
   Fără nicio teamă, acum orhideele pot fi lăsate la ferestre cu orientare vestică. Soarele nu mai este periculos. Pentru că intensitatea luminii scade, orhideele iubitoare de lumină directă pot fi ajutate cu lumina artificială. 
    Odată cu începerea sezonului de încălzire centralizată, umiditatea va scădea simţitor. Acest lucru va duce la creearea unui mediu propice pentru dezvoltarea rapidă a dăunătorilor. Cel mai grăbit este păianjenul roşu. Puteţi combate prin amplasarea de umidificatoare sau vase cu apă aşezate in apropierea plantelor.
   Pentru orhideele care preferă răcoarea, temperatura cuprinsă între : 9-13 ° C;
   Pentru orhideele care preferă  temperatură moderată, valori cuprinse între: 16-20 ° C;
   Pentru orhideele care preferă căldura, temperatura cuprinsă între: 19-24 ° C.

NOIEMBRIE

   În această lună multe orhidee se odihnesc, urmărindu-se stimularea infloririlor viitoare. Plantele se pun in loc răcoros, cu lumină bună şi nu se fertilizează. Udarea in această perioadă ar trebui sa fie redusă la minimum. Nu toate orhideele au perioada de odihnă. Cea mai activă, poate, dintre ele este Phalaenopsis. Cu toate astea si la această specie trebuie ţinut cont de următoarele:
    Substratul se udă numai atunci când este complet uscat. Altfel există riscul de a pierde sistemul radicular al plantei. Primele semne că ceva s-a facut greşit sunt date de frunze. Ele devin letargice, se ingălbenesc si mor. Asta se intamplă atunci când conţinutul ghiveciului este prea umed, temperatura prea scazută si lumina prea slabă. Rădăcinile sunt saturate de apă, devin negre si lipicioase si nu mai sunt capabile sa hrănească planta.
   Luna noiembrie este considerată una dintre lunile întunecate ale anului. În această perioadă se recomandă suplimentarea luminii naturale cu lămpi de lumina artificială. Distanţa de la planta până la lampă este bine să fie de cca. 40 cm, altfel frunzele se pot arde.
   Ca şi in luna octombrie, din cauza umidităţii reduse se va monitoriza cu atenţie apariţia dăunătorilor. Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este creşterea umidităţii aerului prin diferite metode. Iar aici exista si o alta latură, si anume: umiditatea ridicată si temperaturile scăzute pot provoca apariţia bolilor fungice. Trebuie atenţie si la udarea plantelor. Aceasta se va face numai in prima parte a zilei si numai cu apă caldută/caldă. În maxim 40 min. după udare, se controlează si se indepărtează surplusul de apă dintre frunze. Altfel apa care stagnează va duce la putrezirea plantei.
   Camerele unde se ţin orhideele se vor aerisi in mod regulat. Geamurile se spală în mod periodic pentru a lasă să intre cât mai multă lumină.
   În aceasta lună replantarea orhideelor nu este recomandată.
Pentru orhideele care preferă răcoarea, temperatura cuprinsă între: 8-12 ° C;
Pentru orhideele care preferă  temperatură moderată, valori cuprinse între: 15-18 ° C;
Pentru orhideele care preferă căldura, temperatura cuprinsă între: 18-24 ° C.

O toamnă frumoasă, vă doresc! Să vă fie orhideele sănătoase, fericite şi să vă bucure cu multe flori minunate!

Niciun comentariu :